salariul pe PFA

Elena:
Buna ziua,vreau ma fac PFA. Lucrez la o firma si am convenit sa am tot salariul pe PFA. – care sunt contirbutiile catre stat si cat la suta din venit trb sa platesc? – cum trb sa emit factura lunara ca sa-mi iasa salariul net pe care l-am stabilit?Va rog sa-mi raspundeti.

Anonim:
Buna ziua, Mie unul nu mi se pare buna alegerea ca tot salariu sa fie pe PFA. EU de exemplu as pastra macar minim pe economie pe cartea de munca deorece ai urmatoarele avantaje:1. impozitul pe care il platesti ca Persoana Fizica Autorizata daca mai esti si angajat este la jumtate 2. daca figurezi ca si PFA si si anagajat firma va vira cas etc…. si tu pentru PFA nu mai trebuie sa platesti nimic de genul asta la statsper sa fie de folos sfaturile mele si eu am PFA si sunt si anagajat si e super OK …vorbeste cu firma la care lucrezi ca 30% din salariu sa ramana pe cartea de munca si 70% sa iti dea pe PFA iesi bine si la ipozit la alte chestii de trebuie sa le platesti la statBafta!

Jimmy:
Salutare, Mi-am facut si eu recent PFA , primesc tot salariul pe PFA, ….din pacate si as avea o mica rugaminte. Daca stiti careva un site/document…. orice unde as putea sa vad normele de venit pe judete. Am tot cautat pe net ..dar nu am gasit. Daca stiti care va rog sa postati un link …mi-ar fii de mare ajutor(pe mine ma intereseaza special pentru jud. Maramures.)Mersi

SWER:
Elena

Florin:
mai exact care sunt impozitele pe care le datoreaza un pfa care este si angajat? Ai zis ca impozitul platit de pfa este jumate daca este si angajat la o firma

Anonim:
Referitor la intrebarea mai exact care sunt impozitele pe care le datoreaza un pfa care este si angajat? pot sa spun ce datorez eu care am norma de venit fixa: eu ca si pfa in IT cu norma de venit fixa si angajat la o firma platesc la stat un impozit care este 1/2 din impozitul aferent normei de venit fixe anuale stabilite de Ministrul Finatalor de raza teritoriala de care apartii. Impozitul il platesc in rate egala de 4 ori pe an!!!Sper ca am fost cat de cat explicit cum e cu PFA pe norma fixa de venit si cu plata impozitului atunci cand esti si anagajat la o firma!!! O zi buna!

axel:
Car este norma de venit fixa pentru PFA in IT?

matei:
Stie cineva daca poti avea si firma SRL ca asociat unde ai carte de munca si sa fii si PFA? Si de fapt sa poti incheia contract de servicii intre PFA si firma respectiva ?

Anonim:
Salut raspund la intrebarea "Car este norma de venit fixa pentru PFA in IT?" in bucuresti este de 168 de milione dar acesta norma de venit fixa difera de la localitate la localitate. In restul tari am inteles ca norma de venit pentru PFA este mult mai mica

ClaudiuS:
"vreau ma fac PFA. Lucrez la o firma si am convenit sa am tot salariul pe PFA.- care sunt contirbutiile catre stat si cat la suta din venit trb sa platesc?- cum trb sa emit factura lunara ca sa-mi iasa salariul net pe care l-am stabilit?"Salut, sunt PFA in sistem real de aproape un an si folosesc urmatoarele calcule:V = suma de pe facturaCASS= V * 0.065 = contributia la asigurarile sociale de sanatateFCM = V * 0.0085 = contributia pentru fondul de concedii medicaleCAS = minim 29% din salariul mediu brut pe economie = minim 92 RON = contributia la fondul de pensii de stat, poti sa iti alegi orice nivel de cotizatie, vezi www.cnpas.org, normal ar fi V * 0.2925IMPOZIT = (V – CASS – FCM – CAS) * 0.16IMPOZIT = (V – V * 0.065 – V * 0.0085 – V * 0.2925) * 0.16IMPOZIT = V * (1 – 0.366) * 0.16V = CASS + FCM + CAS + IMPOZIT + SALARIU NETV = V * 0.366 + V * 0.634 * 0.16 + SALNETV = SALNET / (1 – 0.366 – 0.634 * 0.16)V = SALNET / 0.53256In concluzie, daca ai salariu net lunar = 2000 RON, atunci:Suma de pe factura: 2000/0.53256 = 3755CASS = 3755 * 0.065 = 244FCM = 3755 * 0.0085 = 32CAS = 3755 * 0.29 = 1089IMPOZIT = (3755 – 244 – 32 – 1089) * 0.16 = 2390 * 0.16 = 382SALNET = 3755 – 244 – 32 – 1089 – 382 = 2008In plus de asta, la sfarsitul anului poti sa-ti deduci din impozit toate cheltuielile facute in folosul desfasurarii activitatii.CAS se achita pana la sfarsitul lunii curente, CASS + FCM + IMPOZIT se platesc pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru (la impozit o sa platesti impozitul anticipat calculat de circa financiara in functie de declaratia etimativa 221 de la inceputul anului, iar dupa ce depui declaratia finala 200 or sa-ti faca regularizarea si platesti/incasezi diferenta). Pentru CASS trebuie depusa declaratie trimestriala pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului.Dupa infiintarea PFA trebuie sa faci contract cu Casa de pensii, in care alegi nivelul de cotizare despre care vorbeam mai sus, si contract cu o Casa de asigurari de sanatate.La inceputul fiecarui an faci declaratia estimativa 221 la circa financiara si ei iti dau un desfasurator al impozitelor anticipate ce trebuiesc platite. Anul urmator depui declaratia 200 (pana in luna mai) si ti se calculeaza diferentele de impozit.Se pare ca din 2008 vor fi alte procente, o sa vedem noul cod fiscal la sfarsitul lui decembrie 2007.

ClaudiuS:
pot sa spun ce datorez eu care am norma de venit fixa: eu ca si pfa in IT cu norma de venit fixa si angajat la o firma platesc la stat un impozit care este 1/2 din impozitul aferent normei de venit fixe anuale stabilite de Ministrul Finatalor de raza teritoriala de care aparti1. impozitul pe care il platesti ca Persoana Fizica Autorizata daca mai esti si angajat este la jumtate2. daca figurezi ca si PFA si si anagajat firma va vira cas etc…. si tu pentru PFA nu mai trebuie sa platesti nimic de genul asta la statFoarte interesant, te rog sa indici legea in care sunt prevazute aceste situatii. Sunt de parere ca nu ati procedat legal, vezi Codul fiscal 2007.

Tia:
ClaudiuSMultumesc mult! Si eu sunt pfa; sunt foarte clare si folositoare calculele pe care le-ai postat.Multumesc inca o data si mult succes!

irina:
ClaudiuS daca stii ceva referitor la"Foarte interesant, te rog sa indici legea in care sunt prevazute aceste situatii. Sunt de parere ca nu ati procedat legal, vezi Codul fiscal 2007." poti sa ne zici si noua….te rugam!!!!La noi la firma a venit o avocata care ne-a facut cum se zice instructajul trecerii a 1/2 din salariu pe PFA. deci ca sa fie clar ce tip de PFA am eu: norma fixa de venit si mai sunt si angajat cu CM in acelasi timp.Asa este: EU PLATESC JUMATATE din impozitul aferent NORMEI DE VENIT fixe deoarece mai sunt si angajat cu CM. Asta nu am decis eu ci la finante sector 1 cand m-am dus asa mi-au dat!!! (Asta va asigur eu ca asa este ca platesc eu !!!!)In ceea ce priveste CAS-ul am eu ceva nelamuriri daca mai trebuie sa platesc ceva??? Sau sa ia in considerare cel pe care il plateste firma ca si angajat al ei!!!! CARE STITI CEVA DE CHESTIUA asa cu CAS, va rog explicati cum e corect!!!cu multumiri, Irina

Ionut:
Am si eu o intrebare in ceea ce priveste PFA dar fara norma fixa de venit.In cazul asta contributiile la asigurarile sociale de sanatate depind de venit, sau poti sa contribui cu cat vrei doar ca exista o limita minima(6.5% din salarul mediu brut)?Mersi mult!

VoodooSpirit:
Si mai adaug eu o intrebare: daca lucrez ca PFA, este obligatorie cotizarea la asigurarile sociale de sanatate? Daca nu doresc sa inchei contractul cu CASS, pot sa nu platesc procentul de 6,5? Pe riscul meu in cazul unei imbolnaviri. Multumesc anticipat.

Anonim:
Nu trebuie sa faci contract cu CASS, decat daca vrei tu. Eu am PFA de 1 an de zile si nu am incheiat niciun contract. Am mai vb si cu alti colegi de au si ei pfa de mai multi ani si nu au platiti nimic la CASS. AM AUZIT (Dar nu e verificta de catre cineva ca: daca este ceva ani vrei sa faci contract cu CASS trebuie sa platesti totul din urma tocmai din data din care ai luat autorizatia :(( Nu exista nicio lege din ce am vazut eu care sa oblige PFA-ul la plata CASS….daca stie cineva sa ne anunte si pe noiMultumim

FlorianG:
Care este limita superioara de venit pana la care pot sa optez pentru varianta cu "norma de venit"? intreb asta pentru ca practic toate taxele se calculaeaza in functie de norma de venit iar daca am venituri foarte mari care depasesc norma de venit cu mult pare cam ciudat sa functioneze.Va multumesc

astefan:
Aveti idee mai este valabila forma de PFa cu platirea de impozit suma fixa functie de localitatea de bastina? Ca am auzit ca s-a scos si trebuie neaparat procent din venit. stie cineva?

AugustaC:
trebuie sa dati mai multe detalii, impozitul pentru pfa la norma este diferit pentru fiecare activitate si fiecare localitate. Nomenclatorul il am dar nu stiu cum sa vi-l atasez, daca va intereseaza lasati mesaj si vi-l dau

TropaTrop:
@AugustaCSunt PFA cu norma fixa de venit pe Bucuresti. Intrebarea mea este: acest Nomenclator sau cum se numeste unde il putem gasi si studia? sau este ceva strict secret pe care muritoriid e rand nu au voie sa-l vada ci doar cei de la ANAf, FISC, etc? Ca daca te duci sa-i intrebi : "Domle, cat va fi norma de venit pe cutare activitate PFA in 2008" toti anagajatii stramba din nas si ridica din umeri, de parca treaba asta ee ceva ezoteric iar vulgul n-are drept sa stie si sa-si faca un buget pe anul in curs. Adik, daca domnilor de la finant, care lucreaza la aceste Norme, li se scoala sa le mareasca cu 300% asa deoadata ca n-au bani la buget, prostimea ce face?

AugustaC:
TropaTrop – faci o mare confuzie si ai si un limbaj vulgar care cred ca va fi sanctionat de admin. Eu am normele in care se spune ce activitati pot fi facute pe norma fixa, iar daca ai fi cunoscut legislatie- cat de cat ai fi stiut ca astea sunt din 2003, Ordin 1847/2003, iar modificarile sunt de venit – adica daca anul trecut a fost reglementat un venit de 10.000 ron anul acesta e de 12.000.

ClaudiuS:
La noi la firma a venit o avocata care ne-a facut cum se zice instructajul trecerii a 1/2 din salariu pe PFA. deci ca sa fie clar ce tip de PFA am eu: norma fixa de venit si mai sunt si angajat cu CM in acelasi timp.Asa este: EU PLATESC JUMATATE din impozitul aferent NORMEI DE VENIT fixe deoarece mai sunt si angajat cu CM. Asta nu am decis eu ci la finante sector 1 cand m-am dus asa mi-au dat!!! (Asta va asigur eu ca asa este ca platesc eu !!!!)Scuze Irina, ai dreptate: mi-au confirmat de la circa financiara ca in cazul in care esti si angajat si PFA cu norma, atunci platesti jumatate din impozit ( e drept ca nu au stiut sa-mi dea si legea). Trebuie intrebat si la Casa de asigurare daca se mai cotizeaza si pentru PFA (logic ar trebui sa se cotizeze 6.5% CASS si 0.85% FCM din jumatate de norma).Normele de venit sunt afisate, conform legii, la avizierul tuturor administratiilor financiare incepand cu 1 ianuarie. Pana la 31 ianuarie aveti dreptul sa treceti la norma sau la sistem real in baza unei cereri scrisa de mana si a declaratiei estimative 221. Legea zice ca ai dreptul la aceasta trecere o data la doi ani.Nu exista limita superioara de venit pana la care ai dreptul de a alege sistemul de impozitare bazat pe norme anuale de venit.

ClaudiuS:
Ce am mai aflat luna asta:A) de la primaria sector 3 Bucuresti:1. in luna ianuarie, PFA-urile trebuie sa vizeze autorizatia de functionare pentru anul in curs, viza care costa 29 RON. Daca nu se vizeaza autorizatia, se da amenda in urma unui control, sau penalizare daca intarzii cu vizarea. Este o taxa locala, s-ar putea ca in alte zone sa aiba alt cost, sau chiar sa nu existe :)2. in anul 2008 intra in vigoare noile coduri CAEN. Modificarea acestui cod pe autorizatia de functionare si pe certificatul de inregistrare costa 25 RON, dar din cate am inteles nu este obligatorie (adica nu se lasa cu amenda sau penalizari in cazul in care nu se face modificarea in acte).B) de la administratia financiara sector 3 Bucuresti1. norma anuala de venit pentru Servicii informatice este de 18550 RON (o suta optzeci milioane lei)

anonim:
pentru venit net, ceea ce inseamna un impozit maricel

mihai50:
buna,sunt cam in ceata cu Pfa,poate ma ajuta cineva cu o problema….sunt pensionar,am infiintat pfa ca instructor auto pe norma de venit….am inteles ca cei care au CM au ceva reduceri …stie cineva daca sunt valabile si la pensionari?am cautat peste tot si nu am gasit……va multumesc

anonim:
intrebati la administratia financiara de care apartineti

Data:2007-09-20 17:38:45

Model calcul salarii pentru PFA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *