Plata impozitului pe cladire pentru sediu social la PFA / AF

POPESCU ION:
Am infiintat in anul 2008 un PF ( Persoana fizica autorizata ) cu obiect de activitate comert, am sediul social al PF-ului declarat la adresa de domiciliu unde locuiesc si as dori sa stiu cum se impoziteaza cladirea mea in suprafata de 100 mp din anul 1980 daca 80 mp din cladire este folosita de mine ca locuinta ( casa de locuit ) iar 20 mp din locuinta proprietatea mea este destinata ca sediu social al PFA. Exista taxe de impozitare pentru cladire diferentiate pentru mine ca persoana fizica titulara a cladirii si pentru PF -ul meu.Mentionez ca locuiesc la tara si dupa cate stiu impozitul pe cladirea mea proprietate personala este de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii adica la 100 mp x 459 lei / mp conf Cod Fiscal si a HCL = 45900 lei valoarea impozabila x 0,1 % = 45,90 lei impozit pentru toata cladirea de 100 mp.Anumite surse pe care nu le-am gasit in nici o lege spune ca cei 80 mp din cladirea in care locuiesc se impoziteaza prin aplicarea cotei de 0,1 % la valoarea impozabila adica 80 mp x 459 lei / mp = 36720 lei valoare impozabila x 0,1 % = 36,72 lei de plata pentru cei 80 mp iar pentru cei 20 mp folositi de mine ca sediu PFA / AF sau pentru a desfasura activitati economice se plateste ca la persoane juridice, adica : 20 mp x 459 lei / mp = 9180 valoare impozabila conf Cod fiscal la care se aplica o cota de 1,5 % ca la persoane juridice = 138 lei ( pentru cei 20 mp ). Dupa cate cunosc PFA / AF nu au personalitate juridica si nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru cei 20 mp folositi in scop economic ca la persoane juridice adica cu cota de 1,5 % .Poate cineva sa-mi spuna daca exista scris in vreo lege aceasta modalitate de calcul pentru partea din cladire pe care o folosesc ca sediu social sau pentru a desfasura o activitate economica ca PFA.Astept URGENT raspunsul dvs.

AugustaC:
pfa-ul (cel ce are cif) este persoana juridica, dvs (cu cnp..) sunteti persoana fizica care are venituri in urma activitatii desfasurate ca pfa; cu toate acestea nu am mai auzit de impozit diferentiat in sensul asta, toate af/pfa-urile au sediul social undeva si pe baza contractului de comodat/inchiriere isi deduc o cota parte din cheltuielile de intretinere,lumina etc, iar unele asociatii de proprietari le mai cer si o anumita taxa lunara (ex. 10 ron) taxa pentru ca acolo figureaza o persoana juridica. Cine v-a zis asta sa ne spuna si de unde s-a inspirat…

POPESCU ION:
Domnisoara Augusta vreau sa va multumesc pentru raspuns dar cunoasteti dvs vreo lege sau Ordonanta in care se spune ca PF / AF cu CIF ( Cod unic de inregistare ) este asimilat ca persoana juridica ?Fac precizarea ca m-am interesat la Oficiul Registrului Comertului unitate ce elibereaza Certificatul de Inregistrare pentru PF / AF si mi-a comunicat ca nici PF si nici AF nu au personalitate juridica. Incepind cu 01.01.2007 toate PF-urile au fost obligate sa-si schimbe CNP-ul in CUI.Va multumesc foarte mult si astept raspunsul dvs privind impozitarea PF / AF cu CUI.

Anonim:
Folositi FacturarePRO.ro – economiseste TIMP !Facturi, Chitante, Avize, Proforme si multe altele intr-un singur program de facturare SIMPLU, dar PROfesional

AugustaC:
Ne-ai cam zapacit cu publicitatea-sincer e cam scump pentru pfa: de ex. smartbill e numai vreo 60 lei si e un program destept!

Nimeni:
Pentru Ion PopescuPentru a deduce o parte din impozitul pe cladire, faceti un contract de comodat pentru suprafata folosita de PFA si deduceti proportional % din impozitul pe cladire.

Data:2008-10-29 18:44:05

Ofer servicii de contabilitate si/sau consultanta pentru PFA
spatiul in care vrei sa-ti desfasori activitatea ca pfa tb sa aiba schimbare de destinatie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *