impozitul platit de PFA

OanaD:
Ma gandesc sa devin PFA si acum strang informatii.Am discutat cu mai multe persoane si unele mi-au spus ca o PFA plateste impozit pe veni global,iar altele, ca se plateste impozit pe profit.Eu nu mai stiu pe care sa cred.Rog ajutor!

Anonim:
PFA plateste impozit, la alegere:16% din norma de venit stabilita, pt cei inregistrati "la norma"16% din venitul net, pt cei inregistrati in sistem REALNu toate activitatile (cod CAEN) sunt acceptate pentru impozitare "la norma"Pt impozitarea in sistem real:Vn = Venit total, fara TVA – Cheltuieli deductibile, fara TVA(pt platitorii de TVA)Vn = Venit total – Cheltuieli deductibile, inclusiv TVA(pt ne-platitorii de TVA)Cheltuielile deductibile sunt cele strict necesare pentru desfasurarea activitatii (consumabile, servicii etc)

sandu:
MA LAMURESTE CINEVA…VA ROGam un pfa pe 8478, servicii aduse intreprinderilor, si cred ca o sa obtin vreo 10000 E pe anul asta, ce modalitate sa aleg la financiar?cu norma, fara nu inteleg…cum vine cu norma asta.cat platesc impozit?pot sa mi deduc cheltuielile?etc..

sandu:
exista cineva care poate sa mi ofere consultanta ?

AugustaC:
Acesta e un forum unde se discuta despre pfa-uri, nu neaparat ca vi se ofera consultanta, cel putin asta am vazut eu, dupa parerea mea pentru un sfat competent va adresati unei firme specializate, in afara de asta daca aveti pfa ul nu ati fost deja la fisc pentru optiune? Iar aceasta activitate nu este cuprinsa in nomenclatorul pentru normele de venit. Il gasiti la "normele de venit pentru pfa", adica aici: http://www.pfa.wikiteam.ro/2_7_0.html

george:
ca si PFA,sint obligat la plata cas?stiu ca este obligatorie plata celor 16% din profit…insa,in plus, este obligatoriu sa platesc si cas?….mi s-a spus ca ar trebui sa platesc cas si din urma…insa, in cazul pfa-ului nu e facultativa plata asigurarilor de sanatate?….

AugustaC:
e obligatorie, duceti-va la un consultant sa va lamureasca.

lazarjiji:
pt.george:am si eu pfa si din 16 %platesti si cassiti da de la finante o foaie ce contine deducerile pe venit si cu aia te duci la cass si iti calculeaza cat trebuie sa dai lor

AugustaC:
si fondul de sanatate si fondul de pensii este obligatoriu

george:
…in legatura cu fondul de sanatate si fondul de pensii……..am infiintat pfa-ul acum un an de zile … nu am platit in cas-ul..ci numai cei 16%….m-am interesat la casa de asigurari de sanatate si s-a calculat totul retroactiv.Asta este procedura?…ma pot asigura si la o alta casa de asigurari?..sau indiferent de caz trebuie sa platesc retroactiv?…in cazul fondului de pensii,se procedeaza la fel?

andrei:
la sanatate asta e procedurapensiile sunt si ele obligatorii-am impresia ca amenda e cam 1500 ron-daca am citit eu corect

marincas:
ptr. toate pfa. care nu sint siguri in privinta platii asigurarilor de sanatate si a cas -ului,mergeti si platiti ca este obligatoriu si o sa vi se calculeze penalitati care tot cresc ,din februarie 2008 puteti stabili voi suma de plata la CAS pe baza de modificare de contract in limita a cit puteti plati, eu am pus 50 de lei si mai am o pensie privata care o platesc odata pe an pina la 55 de ani ,sper sa mai existe pina atunci acel fond privat,oricum nici cele de stat nu sint garantate …

Anonim:
Daca esti si PFA si angajat cu contract de munca la o societate comercila nu mai trebuie sa platesti CAS ca sa ia cel de contractul de munca. Venitul primar este supus platii de CASnumai bine!

lunarul:
Anonim: gresit. chiar daca este angajat, CAS-ul platit acolo este doar pe salariu. Trebuie sa platesti separat si CAS-ul aferent venitului obtinut din PFA.

AugustaC:
lunarul cred ca omul se referea la cas-adica pensie care nu trebuie platita daca ai carte de munca; cass-ul, adica sanatatea se plateste oricum ca si cota din profitul pfa-ului!

Anonim:
Buna sunt PFA,nu sunt angajat nicaieri am doar un contract de colaborare cu firma(prestari servicii),in afara de cei 16 % la finante si cei 6,5 % la CASS nu stiu ce procent platesc la CAS….ma ajuta careva pls….Multumesc,Raul Carstea

AugustaC:
la cas daca nu sunteti interesat in timp scurt de pensie puteti plati numai 92 ron pe luna

ELENA:
Va rog foarte mult ,am infiintat PFA,este obligatoriu sa platesc cei 6,5% la CASS ?As merge pe asigurarea sotului ,mai am 8 ani pana la pensie.As plati doar CAS.Va multumesc mult.

tod:
am niste nelamuriri in privinta PFA:1. daca esti angajat cu carte de munca platesti doar 8% impozit?2. daca incasarile sunt mai mari decat norma propusa atunci se plateste in plus diferenta?3. care sunt conditiile pntru a fi neplatitor de TVA pe PFA4. ce se intelege prin norma fixa de venit? cese intampla in momentul in care depasesc norma fixa?

Anonim:
Raspunsuri:intrebare 1) Daca esti angajat cu carte de munca platesti tot 16%, dar ai dorma de venit redusa la jumatate ca sa considera ca tu nu munceti 8 ore pe zi ci numai 4 pentru pfa fiindca 8 ai sta la servici (sau asa cum ai zis tu platesti 8% din norma de venit intreaga…tot acolo iesi)intrebare 2) Nu se plateste nimic (Eu unul depasesc an de an norma fixa)intrebare 3) sa nu ai incasari pe anul respectiv mai mari de 32.000 de Euro sau 35000 Euro (nu mai stiu sigur care e limita)intrebare 4) Prin norma fixa de venit se intelege ca chiar daca incasezi mai mult, sau chiar daca nu incasezi deloc tu platesti impozitul aferent normei fixe de venit. Aceasta norma fixa de venit este stabilita de MF si se modifica anual, in functie de specificul fiecarei maserii

Mihaela:
Va rog daca se poate sa ma ajutati intr-o problema privind alegerea modului de plata a impozitului pt PFA, deoarece eu nu ma regasesc http://www.pfa.wikiteam.ro/2_7_0.html specificul activitatii mele fiind consultanta dpdv al securitatii muncii si studiind codurile CAEN am ales urmatoarele coduri 9609 – Alte activitati de servicii n.c.a; 7820 – Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului; 7830 – Servicii de furnizare si management a fortei de munca; 8299 – Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a.; 7490 – Alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.ca. Mentionez ca eu sunt si angajata cu progran de 8 ore nu stiu daca are legatura cu ceea ce v-am intrebat, scuze dar sunt incepatoare si scuze poate pentru intrebarea mea poate fi prosteasca.Va multumesc.

ioanaur:
mihaela, ma intereseaza si pemine exactacelasi lucru- scrie,daca afli.

costi:
Cei care aveti nelamuriri in ce priveste plata CASS(contributii pentru asigurarile sociale de sanatate), vedeti art. 215 din legea 95/2006 si totul devine clar: PFA platesc CASS. Am observat din ce am citit mai sus ca se face confuzie intre CASS si CAS(contributii pentru asigurari sociale)

Data:2008-02-25 10:01:31

RIP -CREDIT IMOBILIAR PFA
Angajari pe PFA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *