cum fac la PFA cu pensiile private!

sori_78:
Salut, Pentru PFA se face contract pentru pensiile private.:)) :(( :))Singurul meu venit este din PFA si platesc toate impoziltele la zi, cas etc…Am si sub 35 de ani. Pentru mine e valabila pensia privata obligatorie??Stie cineva ceva despre asta ca mai e putin si se termina inscrierile la pensiile private?

clau:
DA, esti obligat sa iti faci pensie privata, pentru ca tu ..practic esti angajat la o firma, dar intamplarea face ca tu esti si angajatorul deci tu trebuie sa iti virezi 2% din cas catre un fond privat de pensii. dar nu PFA face ccontract ci angajatul acestuia, pentru ca PFA este ca o firma. dar in cazul tau, sunteti una si aceeasi persoana… asta daca tu, ca PFA nu ai angajat si alte persoane…pentru ca ar trebui sa procedezi in cazul lor la fel cum procedeaza orice firma pentru angajatii ei. deci tu , ca si angajat, sub 35% trebuie sa iti inchei un contract cu un fond de pensii private, conform noii legislatii.

sorilix:
nu virezi tu ca PFA 2% din CAS. Tu daca platesti CAS (9,5% pe luna), atunci trebuie sa aderi la un fond de pensii privat. In continuare vei plati CAS (9.5% pe luna), iar de la CAS comisia de pensii iti vireaza cei 2 % la fondul de pensii la care ai aderat. Nu virezi singur cum a zis Clau. Concluzia: iti faci pensia privata obligatorie si cotizezi la stat CAS in continuare si totul va fi in ordine, vei avea doua pensii la batranete.

ddmoto:
VA ROD SA MA LAMURITI SI PE MINE ; eu sunt platitor CAS adica am fost ca nu mai vreau sa lpatesc ,si sa-mi fac o pensie facultativa.ce trebuie sa fac sa nu fiu repartizat aleatoriu la o banca oarecare

sorilix:
Pensia facultativa este legata de angajator si se plateste de catre angajator, din salariul tau, la fondul de pensii ales, 50lei/luna neimpozabili. (Pt mai mult de 50 de lei lunar se plateste impozit). Contractul se incheie intre firma de asigurari, angajat si angajator. Iar legat de CAS atata timp cat ai salariu, esti obligat sa platesti CAS 9.5%. Asta este o dare de stat obligatorie ca si somajul 1%, etc si impozit pe suma ramasa. N-ai vazut niciodata un fluturas de salariu? Daca nu esti angajat la o firma nu ai cum sa-ti faci pensie facultativa.

Coralit:
Poti sa iti faci pensie privata facultativa. Te duci la orice firma de asigurari de pensie si le spui ca esti PFA dar vrei sa iti faci pesie facultativa. Poti s acotizezi minim 45 RON si max 15% din venitul brut. Insa, din pensia facultativa poti sa treci la cheltuieli doar echivaletul a 200 de euro/an. De ex. daca tu cotizezi la pensia facultativa 100 RON/luna, intr-un an ai cotizat 1200 RON. Dar tu poti sa deduci ca si cheltuiala doar 750 RON (echiv. a 200 euro). Pensia obligatorie o deduci intregral. Insa pensia obligatorie e 29% din suma pe care vrei tu sa faci contract cu Casa de Pensii (si nu 9.5% cum a scris sorilix mai sus.

Data:2007-11-27 09:54:58

Intrebare>pot deveni PFA daca sunt cetatean strain?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *